Tavat auttaa ja avun kohteet

Mitä tekee hyväntekeväisyysjärjestö?

by Seth Ray

Moni varmasti tuntee erilaisia hyväntekeväisyysjärjestöjä, joita toimii Suomessakin monia eri asioihin ja kysymyksiin paneutuen. Hyväntekeväisyysjärjestöt tukevat apua tarvitsevia niin ulkomailla kuin kotimaassakin. Hyväntekeväisyyden kohteena voivat olla myös esimerkiksi eläimet ja luonto. Hyväntekeväisyysjärjestöjen tarkoituksena on auttaa puhtaasti auttamisen halusta omia etuja ajamatta. Siksi usein hyväntekeväisyys perustuukin vapaaehtoisuudelle.

Mitä hyväntekeväisyysjärjestö tarkalleen ottaen tekee? Otetaan siitä selvää!

Hyväntekeväisyysjärjestöllä voi olla monia erilaisia tehtäviä. Ensisijaisesti järjestöt varmistavat, että tuki ja apu löytää perille sinne, missä sitä tarvitaan. Erilaiset tilanteet tarvitsevat erilaisia toimenpiteitä, ulkomailla sodan runtelemilla alueilla hätä on erilaista verrattuna esimerkiksi vähävaraisten tilanteeseen Suomessa, joten apu on kohdistettava oikein jokaiseen tarpeeseen ja tilanteeseen. Ulkomailla järjestöt voivat esimerkiksi rakennuttaa koulun kehitysmaahan ja täten varmistaa siellä asuvien lasten paremman tulevaisuuden. He voivat tukea köyhiä ihmisiä maailmalla myös vaikkapa tarjoamalla lääketieteellistä hoitoa ja neuvoa. Kotimaassa hyväntekeväisyyttä voidaan harjoittaa esimerkiksi tukemalla yksinäisiä vanhuksia tuomalla heidät yhteen vapaaehtoisten kanssa, ja järjestämällä yhteistä tekemistä. Vähäosaisia lapsiperheitä voidaan auttaa muun muassa keräämällä joululahjalahjoituksia perheiden lapsille. Apu ei aina suoranaisesti kohdistu ihmisiin, vaan myös eläinten- ja ympäristönsuojeluun erikoistuneilla hyväntekeväisyysjärjestöillä on suuri jalansija hyväntekeväisyydessä. Ne pyrkivät saamaan tietoisuuteen eläinten hyvinvointiin ja luonnon puhtauteen liittyviä asioita kampanjoimalla ja työskentelemällä niiden puolesta.

Hyväntekeväisyysjärjestöt toki tarvitsevat työvoimaa auttaakseen. Usein vapaaehtoisesti auttavien ihmisten työpanos on hyvinkin merkityksellinen. Vapaaehtoisten auttajien lisäksi hyväntekeväisyysjärjestöt usein tarvitsevat varoja toimintansa rahoittamiseksi. Joskus valtiot tai muut yhteisöt voivat tukea hyväntekeväisyyttä, mutta usein järjestöt toimivat yksittäisten lahjoittajien avulla. Kerätäkseen varoja lahjoittajilta järjestöt voivatesimerkiksi järjestää kampanjoita ja keräyksiä toivomiensa kohteiden hyväksi. Tätä tekee esimerkiksi Pelastusarmeija.

Järjestöt voivat järjestää varainkeruukonsertteja tai muita tapahtumia saadakseen lahjoituksia.

Jokainen voi osallistua ja tehdä hyvää auttaen hyväntekeväisyysjärjestöjen toimintaa, vaikka ihan pienelläkin panoksella. Jos intoa ja ylimääräistä aikaa on, voi esimerkiksi ilmoittautua vapaaehtoiseksi jollekin hyväntekeväisyysjärjestölle ja auttaa sitä työssään. Hyväntekeväisyystoimintaa voi tukea myös esimerkiksi lahjoittamalla kertaulontoisesti, tai vaikkapa kuukausittain. Pienelläkin avulla on merkitystä, joten muutamankin euron lahjoitus on auttamista. On myös mahdollista tukea toimintaa osallistumalla järjestöjen järjestämiin varainkeruutapahtumiin, tai vaikkapa ostamalla järjestön ylläpitämältä kirpputorilta.

jaa